Hoppa till huvudinnehåll

Amerikansk konstnär målar om i Linköping

3 maj 2024 | Uppleva & göra
Under sex veckor ska konstnären Lorenz Sonneman från Kalifornien bo och verka i Linköping. Det ingår i ett konstnärsutbyte mellan Linköping och vänorten Palo Alto utanför San Fransisco. Just nu målar han om ett utställningsrum i shoppinggallerian Gränden.
Konstnären Lorenz Sonneman står framför galleria Gränden. Han tittar in i kameran. Han bär en mönstrad skjorta och har glasögon.

Lorenz Sonneman från USA ska måla i Linköping under ett konstnärsutbyte. Foto: Lhina Hansson

Linköping har haft internationella utbyten med andra orter inom och utanför Europa i många år. Syftet är att utbyta kunskap och erfarenheter för att väcka nya idéer och lösningar, något som stärker både Linköpings kommun och näringsliv. Arbetet med samverkansorter stod med i ansökan till iCapital awards och är en orsak till att Linköping blev Europas mest innovativa stad 2023.

Konstprojekt runt om i Linköping

Samarbetet mellan Linköping och vänorten Palo Alto i USA har pågått sedan 1986, och just det här utbytet fokuserar på kulturlivet. En amerikansk konstnär ska erbjuda kulturella aktiviteter i Linköping för att synliggöra och marknadsföra staden som kulturstad. Konstnären Lorenz Sonneman har blivit utvald att utföra konstprojekten.

– Jag är uppvuxen i en konstnärsfamilj och har varit intresserad av konst sedan barnsben. Linköping verkar ha ett bra kulturutbud, det ska bli intressant att verka här, säger han.

 

Lorenz Sonnemans konstnärskap består av väggmålningar (muralmålningar) och han använder ibland AI som bollplank i sin konst. 

 

Shoppinggallerian Gränden i centrala Linköping är en av de ställen där Lorenz Sonneman kommer att måla. Foto: Lhina Hansson

Väggmålningar och gallerior

Lorenz är verksam konstnär sedan många år, och har bland annat arbetat i Berlin och haft en utställning på det stora De Young museet i San Francisco. Numera verkar han i sin hemstad Palo Alto, främst med väggmålningar på allt från byggnader till shoppinggallerior.

– Mina verk utgår ofta från ett myller av intryck, där man ser att mänskliga uttryck kommer fram efter ett tag, säger han.

Förutom att måla i gallerian ska Lorenz presentera en konstutställning i galleri Gjuteriet på Skylten den 16 maj och måla “live” på Stadsbibliotekets Bokbuss på Stora torget under Linköpings kulturdagar 24-25 maj. Arrangörer av konstnärsutbytet är Linköpings kommun, Konsthallen Passagen och kulturhusen Agora och Skylten. Samarbetspartners i konstprojektet i Gränden är Lundbergs fastigheter och Linköping City samverkan.

 

Text: Lhina Hansson

 

Senast ändrad den 3 maj 2024

Senaste nytt

Snart dags för EU-val
Satsningar på säkrare trafik i Ljungsbro
Nu invigs Vasa Arena – Linköpings nya idrottshall
Slottsparken öppnas upp för fler i sommar
Varning för strömt vatten i sjöar och vattendrag
Besiktning av utomhusbelysning i innerstaden
Utegym på besök vid Stångebro
Tannefors Center blir ny plats för konstnärlig utbildning
Är du Gamla Linköpings nya ambassadör?